Frank og Erik finder stier i topklasse

Der ligger et stort arbejde bag, når stier skal certificeres som kvalitetsstier. Men Erik og Frank nyder at tage detektiv-kasketten på og finde nordjyske stier af højeste kvalitet.

Erik Ravn-Jensen og Frank Helge Hytten på tur. Privatfoto

Erik Ravn-Jensen og Frank Helge Hytten på tur. Privatfoto

Af Kristine Buske

100 styks. Så mange kvalitetsstier var målet, da Erik Ravn-Jensen og Frank Helge Hytten fra DVL Aalborg blev spurgt, om de ville være med til at stå for arbejdet med at udvælge de bedste stier i Nordjylland. Frank havde på det tidspunkt været i Dansk Vandrelaug i godt 6 år, mens Erik havde været medlem et par år.

– Gennem foreningen blev Erik og jeg hurtigt gode venner. Vi så kvalitetsstierne som en sjov udfordring og kom på weekendkursus i Fredericia, fortæller Frank.

DVL udvælger kvalitetsstierne i samarbejde med Naturstyrelsen og lokale aktører. Og både Erik og Frank tænkte straks, at det lød som en opgave for dem. Der er flere kvalitetsstigodkendere i foreningen, hvor Frank og Erik repræsenterer Nordjylland.

Lang vej fra idé til kvalitetssti

I dag er der 32 kvalitetsstier i Danmark, og de to venner er hele tiden på udkig efter nye ruter med potentiale. Der går næsten detektiv i dem, når de udforsker naturen. Finder den ene en sti, så tager den anden ud og kontrollerer den.

– Når vi begge har gået turen, så går vi den igen sammen og noterer minutiøst de landskabsændringer, udsigter og kulturelle oplevelser, vi kommer forbi, fortæller Erik.

Der er nemlig flere krav, en kvalitetssti skal leve op til. Når alt er dokumenteret, sender Erik og Frank stien ind til godkendelse hos stiformand Steen Kobberø-Hansen.

Herefter er der en del koordineringsarbejde. For man etablerer ikke bare lige en kvalitetssti fra den ene dag til den anden. Der skal igangsættes samarbejde med lodsejere og lokale repræsentanter for Naturstyrelsen, og der skal etableres skiltning med QR-koder, så ruterne kan findes digitalt.

– Vi laver det store arbejde, og så godkender de andre, griner Frank.

Med mange aktører i spil, kan der godt gå flere år fra idé til færdig kvalitetssti.

– Vi har for eksempel fundet en gastronomisk kvalitetssti i Rold Skov. Der gik fire år, før den blev indviet, fortæller Frank.

GPS afslørede ekstra rute på Bulbjerg-stien

Der ligger meget arbejde i kvalitetsstierne, men Erik og Frank er ikke i tvivl om, at det er umagen værd.

– Man får masser af frisk luft og gode oplevelser i naturen. Det er sjovt at finde nye vandreruter, siger Erik.

– Der er en glæde ved at gå i næsten urørt terræn, og hvis vi støder på vand eller andre forhindringer undervejs, skal vi prøve at finde nye veje uden om. Vi er meget nysgerrige mennesker. Vi kan glæde os over små detaljer, som en lille sommerfugl i en busk om sommeren, tilføjer Frank.

Spørger man de to venner, hvilken af de mange kvalitetsstier, de er mest stolte af, så er de ikke i tvivl.

– Bulbjerg, siger Frank og henviser til den imponerende kalkstensklippe ud til Vesterhavet.

– Den er vi mest stolte af. Da vi så ruten på et GPS-kort på computeren, efter at vi havde lavet den, kunne vi se, at ruten lignede et par briller. Den lange rute formede stellet, og den korte rute var det ene brilleglas. Så kunne vi pludselig se, at der var mulighed for en tredje rute, der formede det andet brilleglas, forklarer han og bliver suppleret af Erik:

– Alt det arbejde vi havde med den, og så opdagede vi, at vi kunne få mere ud af ruten, end vi troede. Det var fantastisk. Samtidig er der en dejlig, vild natur og en spændende historie undervejs. Der ligger gamle kanonstillinger og skyttegrave, siger han.

Gå med, det smitter

Erik og Frank er begge aktive herrer. Erik arbejder frivilligt på Hals lokalhistoriske arkiv, hvor han registrerer billeder fra omegnen. Og så nyder han også at gå lange ture på egen hånd. Frank er frivillig i Blå Kors, som giver den fordel, at han kan købe billige bøger, så han hele tiden får ny viden til at fortælle røverhistorier. Inden coronakrisen sang Frank også i to gospelkor, spillede bridge, var aktiv i en roklub, og så er han frivillig i den lokale boldklub, hvor han sammen med et hold bedstefædre hjælper til med praktiske opgaver.

Selvom man kan blive stakåndet af at høre om Frank og Eriks mange gøremål, så holder det dem ikke fra engagementet i DVL som både turledere og medlemmer.

– Jeg er gammel spejder, så da jeg gik på efterløn og fandt frem til Dansk Vandrelaug, vidste jeg straks, at det lige var mig. Det giver mig meget at møde nye mennesker og at planlægge ture som turleder. Den største ros er, når jeg har lavet en tur, hvor nogen siger, at de ikke har været der før, siger Erik.

Den glæde deler Frank.

– Jeg kan godt lide at tilegne mig ny viden, når jeg planlægger en tur og skal sætte mig ind i et nyt område. Men det vigtigste er nok det sociale. Det er dejligt at møde forskellige mennesker med samme interesse. Og så får jeg også en masse motion. En dag uden motion er en dårlig dag for mig. Det er nødvendigt for både krop og hoved, fortæller Frank, der under coronakrisen har inspireret to gamle ro-makkere og deres hustruer til at melde sig ind.

– Når først man kommer ud at gå, så smitter det, det skidt. Altså på den gode måde, siger han med et smil.


Der er 7 temaer for kvalitetsstier

Vandresti, Natursti, Kultursti, Familiesti, Gastronomisk sti, Komfortsti og Bysti.

Find vej på kvalitetssti.dk eller på Google Maps.


Har du fået lyst til at arbejde med kvalitetsstierne?

Så tilmeld dig kvalitetsstikurset d. 27. juni 2021 her.