Rejsebeskrivelse: Jylland på tværs

18 deltagere og 2 turledere vandrede syv dage i den smukke og meget varierede jyske natur på Kyst til Kyst Stien - 135 flotte km fra Blåvands Huk til Vejle.

Bro over Holme Ådal. Foto Grethe Aagaard

Bro over Holme Ådal. Foto Grethe Aagaard

Søndag: 20 km fra Blåvands Huk til Broeng
Vi startede første vandredag ved Blåvand Fyr, hvor vi lige slog en smut forbi, og så den fine udsigt over klitter, strand og hav i en let havgus.

Her fra Danmarks vestligste punkt gik turen 6 km ad den fine sandstrand østover og fortsatte op i klitterne. Vi gik lige ind omkring Tirpitz-bunkeren og museet, der ligger underjordisk som skåret ind i sandklitterne. Herefter fortsatte vandringen i de lyngbevoksede klitter op gennem Oksby og Bordrup Klitplantager, i marsk og enge med udsigt over Ho Bugt indtil dagens slutpunkt i Broeng.

Mandag: 20 km fra Broeng til Varde
Dagens vandring startede i eng og mark, men ret hurtigt blev det til en hel del på asfalt forbi Kjelst og Tarp. Vi besøgte Janderup Ladeplads og lejrpladsen, hvor tidevandssøjlen er det synlige bevis for tidens mange oversvømmelser.

Tirsdag: 20 km fra Varde til Hostrup
Denne vandring var nok turens allersmukkeste. Stien snoede sig i eng, hede og plantage. Langs Varde Å oplevede vi først nysgerrige heste, der kom og hilste på, og senere højlandskvæget, der traskede efter os på en lang række.

Ved Karlsgårde Sø besøgte vi Tambours Have med forskellige temahaver og planter fra hele verden. Efter dette saliggørende hvil og optankning af frisk vand i vores flasker var vi klar til dagens sidste etape gennem Holme Ådal og frem til Hostrup, hvor den gule bus stod klar til at køre os hjem til kroen.

Onsdag: 20 km fra Hostrup til Hovborg

En superflot tur i Holme Ådal. Turen gik gennem eng, hede, mark, mose og plantage. Mange steder var der spanger, så vi kom tørskoet over de fugtige områder. Vi holdt pause ved Treherredsstenen ved Baldersbæk inden vi begav os ind på den sidste del af turen til Hovborg.

Torsdag: 23 km fra Hovborg til Fitting
Vi gik fra Hovborg, hvor vi fik problemer med at følge stien, som var dårligt afmærket. Ved fælles hjælp fandt vi dog vej til stien, der bugtede sig gennem ådalen på begge sider af Holme Å.

Omkring Ravnhøj Plantage passerede vi et imponerende flot og bakket hedelandskab. Herefter fortsatte vi vandringen i engområder og videre frem til Gispelmose, hvor Holme Å har sit udspring.

Næste stop var Klebæk Høje med to interessante oldtidsminder – nemlig bronzealdergravhøje og en skibssætning fra vikingetiden. Vi havde igen haft en varm solrig dag med ca. 26˚C og undervejs havde vi passeret mange stenter, hvilket også havde kostet ekstra kræfter.

Fredag: 21 km fra Fitting til Vingsted
Endnu engang vågnede vi op til sol og udsigt til 28˚C. Derfor besluttede turlederne at korte dagens tur af med et par kilometer.  Stien fulgte Hærvejen et stykke gennem opdyrket land og plantager, dernæst mere frodigt og kuperet landskab indtil vi nåede frem til Bindeballe Station og den gamle købmandsgård.

Efter en god frokostpause hér, var vi klar til at fortsætte vandringen i Vejle Ådal mellem skov og bakker frem til Ravningbroen. Det var et meget spændende sted med et interessant museum, den rekonstruerede bro-ende, lejrplads, have og toiletter. Herfra havde vi kun et par kilometer ind til Vingsted, hvor dagens vandring sluttede.

Lørdag: 14 km fra Vingsted til Vejle Station
Sidste dag stilede vi mod den rekonstruerede jernalderlandsby. Efter en 30 minutters rundtur fortsatte vi turen langs skove og enge. Landskabet var superflot, men stien var mere end overfyldt – specielt af cyklister.

Da vi nåede ind forbi Skibet ved Vilstrup Skov, valgte vi at dreje væk fra Kyst til Kyst Stien. I stedet fulgte vi stien ind gennem Nordkær, Højen Å og Kongens Kær. Et helt fantastisk eng- og vådområde med græssende kvæg og masser af fugle tæt på Vejle by.

Vi havde en rigtig god indbyrdes tone og stemning på vores tur. Alle kom ”rundt om hinanden”. Den sidste aften blev stemningen skruet ekstra i vejret, da Inger hev en sang frem, hun selv havde skrevet om stort og småt på turen – Fantastisk!

Af Grethe Aagaard