Levende Sten

Interessant og inspirerende hæfte om mindesten og mindesmærker i Gribskov Kommune.

Saxild-stenen. Foto Jens Erik Larsen

Saxild-stenen. Foto Jens Erik Larsen

Af Suzanne Plesner Albertsen

Jens Erik Larsen har skrevet et meget inspirerende hæfte til ture med et historisk islæt som mål, omhandlende mindesmærker i Gribskov Kommune. Hæftet er inddelt i områder og har nogle meget sigende overskrifter, så man ikke er i tvivl om hovedbestanddelene for hver enkelt tur. Der er ture for såvel cykel- som vandrefolket og længde på samtlige ruter.

Navnet Levende Sten udspringer af hæftets grundige omtale af mindesmærker, hvor historierne bag en lang række sten og mindeplader fortælles. Her ses sten i en historisk kronologisk rækkefølge, fra istidens vandreblokke til nutidens sten over fx politikere og begivenheder.

Klik og se, hvilke sten der her får liv:

Udover historiske tilbageblik på bl.a. rytterskolerne og Flyverstenen til minde om unge engelske piloters død under 2. verdenskrig, er også små morsomme historier. Fx om præsten Schiewe, der har opsat en sten for sig selv, påført et par briller. Efter sigende rejste han stenen efter et skænderi med lokale bønder om brugen af præstegårdens jord. Her skulle han have tabt sine briller i kampens hede og siden medtaget dem som en del af udsmykningen på sin sten.

Det er en lille samling meget overskuelige beskrivelser af 10 ture – fem til gående og fem cykelture – rundt i kommunen med angivet længde og tips til offentlig transport til og fra stederne. Samlet set, en fortegnelse over 63 (mere eller mindre) tilgængelige sten, tavler og kilder, samt talrige foto og kort over områderne.

Levende sten af Jens Erik LarsenEn appetitvækker til ture med historiens vingesus som mål og samtidig en guide til smukke naturoplevelser. Man kan næsten undres over, hvorfor enhver af landets kommuner ikke har en sådan lille historisk og kulturel naturguide.

Forfatter: Jens Erik Larsen
Titel: Levende sten
Omfang: 20 sider
Forlag: Frie Fugles Forlag (2022)
Pris: 40 kr. (kan også hentes online som pdf)