Uffe gav sin svigerfar livet i julegave

Uden varsel faldt Arne om med et hjertestop. Heldigvis kunne hans svigersøn Uffe førstehjælp – og derfor kan Arne takke sin datters mand for, at han er i live i dag.

66-årige Arne Sørensen og hans kone Sanne var på vej ud ad døren efter et besøg hos deres datter Camilla. Med ét blev Arne helt slap og dunkede hovedet direkte ind i hoveddøren. Datteren nåede lige at redde hans hoved fra mødet med de hårde fliser. Med åben mund og et mælkehvidt skær i øjnene lå Arne ubehageligt stille. Det var tydeligt, at han ikke bare var besvimet

Uden tøven sprang Camillas 47-årige mand, Uffe Sørensen, til. Han ringede straks 1-1-2 og startede samtidig på hjerte-lunge-redning. Den hyggelige stemning var vendt til kaos, men Uffe holdt hovedet koldt og fortsatte hjertemassagen, selvom han flere gange frygtede, at han havde mistet sin svigerfar.

Da redderne nåede frem, havde Uffe brækket tre af Arnes ribben. Men hans hjertemassage betød, at de kunne støde hjertet i gang med en hjertestarter. På sygehuset fik Arne en diagnose – åreforkalkning – og en femdobbelt bypass-operation samt pacemaker.

På grund af Uffe fik han livet tilbage.

– Jeg kan ikke takke ham nok. Jeg er så taknemmelig for, at det skulle ske ude ved Uffe, da han har fuldstændigt styr på førstehjælp. Uden ham havde jeg nok ikke siddet her i dag, siger Arne taknemmeligt.

Uffe mener, det var afgørende for hans indsats, at han havde taget et førstehjælpskursus:

– Førstehjælpskurserne har gjort, at jeg kunne holde hovedet koldt. Man kan nemt gå i panik, hvis man ikke ved, hvad man laver. Jeg havde roen og overblikket, da jeg har øvet det før, forklarer han.

Uffe Sørensens indsats gav han en nominering til Røde Kors’ pris som Årets Førstehjælper 2018.

Med førstehjælp vil vi styrke menneskers evne og parathed til at passe på sig selv og hinanden, og vi har en ambition om, at alle i Danmark skal kunne førstehjælp. Vi er meget glade for vores gode samarbejde med Dansk Vandrelaug og deres indsats for at flere kan førstehjælp og træde til hvis uheldet skulle være ude.
Inge Skaarup Andersen, konsulent for førstehjælp i Røde Kors.

Af Lotte Bach Andersen


Førstehjælpskursus med Dansk Vandrelaug

Dansk Vandrelaug gennemfører hvert år mere end 2.000 vandreture over det ganske land. Med på turene er folk i alle aldre og fysisk form, og det er vigtigt, at turlederne kan yde den rigtige førstehjælp, hvis uheldet skulle være ude – langt fra hjertestartere og asfalterede veje.

Alle afdelinger i Dansk Vandrelaug kan bestille et kursus i førstehjælp hos Røde Kors. Kurset strækker sig over 12 timer, og der er mulighed for at lægge det både på hverdage, på aftener eller hen over en weekend.

Med gavmild støtte fra Tryg-fonden er det gratis for medlemmer af Dansk Vandrelaug at tage førstehjælpskursus hos Røde Kors. Læs mere om aftalen her: rodekors.dk/foerstehjaelp/samarbejder/danskvandrelaug