Adgangsregler i naturen – en udfordring 

Det burde gøres mere tydeligt, hvor man må færdes i naturen, lyder det fra Peter Terman Petersen, der er aktiv i Dansk Vandrelaug. 

Peter bruger kortet på sin mobiltelefon til at planlægge turen og orientere sig undervejs. Foto Merlin Christophersen

Peter bruger kortet på sin mobiltelefon til at planlægge turen og orientere sig undervejs. Foto Merlin Christophersen

Af Merlin Christophersen, Friluftsrådet. 

Peter kigger hen mod hovedhuset på den gård, der ligger omtrent 50 meter væk. 

– Det føles lidt som om man bevæger sig ind på private enemærker. Men det her er jo en helt almindelig, offentligt tilgængelig sti, siger han og viser et kort på sin telefon, hvor den korte sti tydeligt er indtegnet som et forbindelsesled mellem to veje i det åbne landskab omkring Korsør.

Adgangsforholdene til stien er dog ikke helt tydelige. Kommer man fra den anden side, har nogen sat et rødt og hvidt metalskilt op med påskriften ”Privat”. Og Peter, der vandrer meget, både privat og med Dansk Vandrelaug, har da også prøvet at blive antastet af en person, mens han gik ad stien. 

– Jeg fik at vide, at jeg ikke måtte færdes her, siger han og uddyber, at han gjorde indsigelse mod den påstand, da skiltet ikke henviser til andet end, at grunden er privat. 

Desuden siger naturbeskyttelsesloven, at man gerne må gå på stier og veje i det åbne landskab, uanset om det er på privat eller offentlig grund, også i nærheden af beboelsesejendomme, påpeger han. 

Er skiltet lovligt?   

Peter valgte efterfølgende at registrere det pågældende skilt via kampagnen ’Gå nye veje’. Her vurderer Friluftsrådet, om barrierer skal sendes videre til behandling hos myndighederne, typisk kommunen, som har ansvaret for at håndhæve adgangsreglerne. 

– Det er en god idé, at man kan få vurderet, om man rent faktisk har ret til at gå på en bestemt sti eller ej, siger han og tilføjer, at han godt kan føle sig lidt magtesløs, når det ikke er tydeligt, hvor man må gå. 

Sagsbehandlingen er dog langsommelig, for selvom skiltet allerede blev sendt videre til Slagelse Kommune i efteråret 2021, har Peter Terman Petersen endnu ikke hørt noget.   

– Det er virkelig irriterende, for når der kommer en og påstår, at jeg ikke må gå på en bestemt sti, vil jeg gerne vide, hvem af os der har ret, sige han og tilføjer: 

– Løsningen må være at gøre adgangsreglerne mere tydelige. 

Peter støder ofte på barrierer i det åbne landskab i Slagelse Kommune nogle af dem har han registreret på gaanyeveje.dk. Foto Merlin Christophersen
Peter støder ofte på barrierer i det åbne landskab i Slagelse Kommune nogle af dem har han registreret på gaanyeveje.dk. Foto Merlin Christophersen

 

Du kan også registrere skilte, bomme og andre barrierer på gaanyeveje.dk, når du er i tvivl de er lovlige.