Det er toppen, når alle kan være med
Henning Grandjean er en af de turledere, som har udbudt flest På toppen med Dansk Vandrelaug-ture. Det har givet nogle dejlige oplevelser, men han er ked af restriktionerne.
Deltagerne på Henning Grandjeans ture kan være sikre på, at ruten er nøje tilrettelagt med masser af viden om de omgivelser, man vandrer igennem. Men for den erfarne turleder i Københavns Afdeling er der en ting, som er vigtigere end hans grundige planlægning.
– Det er trist, at vi har været nødt til at skære ned til 10 deltagere. På min seneste tur var der 34 tilmeldinger, så jeg måtte sige nej til 24 interesserede, fortæller han ærgerlig.
– Det sociale er vigtigt i Dansk Vandrelaug. Turene er der, hvor vi møder hinanden, snakker og har det godt sammen. Det er synd for de medlemmer, som bliver snydt for det i denne tid, siger han.
Ny inspiration i På toppen
I Københavns Afdeling har de fleste sikkert været med på en af Hennings ture. Han er en meget flittig turleder, som har tilbud i programmet næsten hver uge. Men hans høje aktivitetsniveau betyder også, at han sætter pris på ny inspiration. På toppen – med Dansk Vandrelaug har netop spillet sådan en rolle for ham.
– Det giver dig et lidt andet perspektiv, som hjælper dig til at tænke på en anden måde. Så det bliver nogle andre ture.
En af hans velbesøgte topture havde Frederiksberg Slot som højdepunkt. Henning fandt ud af, at der var guidede ture til tårnet en gang om måneden, og derefter tog ideen form.
– Så tænkte jeg: Hvordan kommer vi til slottet og videre derfra? Det blev til en tur med start i Valby, så vi kunne gå gennem Søndermarken til slottet og derfra videre gennem Frederiksberg Have og Den Grønne Kile til Vesterport. Vi skal jo helst op omkring de 10 km, forklarer turlederen.
Ud fra samme princip tilrettelagde Henning bl.a. topture til Rundetårn og Grundtvigskirken på Bispebjerg. Uden for byområderne gik en af de mest interessante ture til Holtekollen i Geelskov, hvor der for et halvt århundrede siden – og i en anden klimazone end i dag – blev afholdt skihopkonkurrencer.
En del af et fællesskab
Nogle af Hennings ture blev aflyst, da Dansk Vandrelaug sammen med resten af Danmark lukkede ned i foråret. Han har ikke fået turene afviklet senere, men de står i bogen til senere brug. Hans generelle princip er, når han arrangerer ture, at hver anden er genbrug og hver anden er en ny rute.
Endnu mere ærgerligt synes han som nævnt, det er, at der for tiden kun må være 10 deltagere på hver tur.
– DVL er en social institution. Jeg har så tit gennem årene set nye vandrere møde op uden at kende nogen, og i løbet af få uger eller måneder er de faste deltagere og har fundet nye gode venner. Alle har brug for at være del af et fællesskab, og hos os er det nemt at komme i gang. Du skal ikke have nogen specielle evner eller udstyr – et par gode sko, et par cowboybukser og en vindjakke, så er du i gang.
– Det er vigtigt, at vi har plads til alle. Derfor er det trist, når jeg må sige nej til deltagere, lyder det.
Mandeture
Som en slags socialt eksperiment har Henning i 2020 gennemført et projekt støttet af Friluftsrådets Lokalpulje, hvor han sammen med turlederne Hans Henrik Kleinert og Jens Erik Christiansen har tilbudt ‘mandeture’ i Københavns Afdeling. Nogle var topture, andre var en del af det normale program.
– Normalt er 8 eller 9 ud af ti deltagere kvinder. Vi havde en ide om, at det kunne være med til at afholde nogle mænd fra at melde sig ind, forklarer han.
Mandeturene blev en omgående succes med 20-30 deltagere ad gangen. Turene foregik på steder, man formodede at mænd ville interessere sig for: Holmen, Ejbybunkeren og lignende.
– En stor del af mændene er bagefter begyndt at gå med på andre ture, hvor de er i mindretal. Det har været meget positivt, siger Henning Grandjean.
Københavns Afdeling stopper ikke med mandeturene, selvom projektet udløb ved årsskiftet. I 2021 er der allerede 6 i programmet – bl.a. til Vestvolden, en havnetur i Vallensbæk og en 20 km-tur i Holteområdet.
Af Carsten Johansen