DVL anbefaler Ringkøbing-Skjerns område

Vandremulighederne er præget af den 50 km lange kystlinje med bagvedliggende frit tilgængelige klitter. Men der er også pragtfulde muligheder i klitplantager, heder og enge i den arealmæssigt store kommune.

Udsigt fra Lønborg Banke til Skjern Å. Foto Marie Andersen

Udsigt fra Lønborg Banke til Skjern Å. Foto Marie Andersen

Skjern Å 

Et must, når man er i det vestjyske, er en vandring i Danmarks eneste floddelta: Skjern Ås udløb til Ringkøbing Fjord.

Der er flere afmærkede ruter. Vores yndlings er 9 km med start fra p-plads neden for Lønborg Banke Åvej. Følg stien mod og forbi Lønborggård. Tag så stien og trækfærgerne over to åløb og en ø til pumpestation nord.

Nyd udsigten fra taget af den og følg så trampestien over engene tilbage til Skjern Åvej og ad den tilbage til bilen. På engene græsser kreaturer og heste, samt et utal af fugle.

Skjern Å er Danmarks vandrigeste å, så vær forberedt på at deltaet i våde år bærer præg af dette. Vandtætte støvler er at foretrække. Og nyd så udsigten en gang mere fra Lønborg Banke. 

Rakkerhuset ved Bundsbæk. Foto Marie Andersen
Rakkerhuset ved Bundsbæk. Foto Marie Andersen

Du kan også holde øje med DVL Ringkøbing-Skjerns turprogram – så får du godt selskab med på turen.

Bundsbæk Mølle 

Vil du se stedet, hvor Danmarks sidste rakkere boede, så starter du fra p-pladsen Bundsbækvej 27, Skjern. Gå forbi Bundsbæk Mølle og møllesøen ud i Bjørnemosen.

Der er anlagt bro/stier igennem hele mosen til det genopførte Rakkerhus, hvor de sidste rakkere Mette Muus og Niels Kvemberg boede indtil 1932. Man kan følge gul rute mod syd tilbage til udgangspunkt og få en tur på 2,5 km. Men man kan også vælge at gå nordpå igennem skoven og heden til toppen af Dejbjerg Hede til Helligkorsklostret og nyde udsigten til Ringkøbing Fjord. Det bliver 10 km med hjemvejen. 

Vest Stadil Fjord. Foto Marie Andersen
Vest Stadil Fjord. Foto Marie Andersen

Vest Stadil Fjord 

10 km med våde enge, lave søer, kanal og strand. Rigt fugleliv, lange vidder, fred og ro og højt til himlen.

Start ved Jens Bjerg Thomsens hytte på Skelmosevej, Stadil, 6980 Tim.  Gå østpå til kanalen og følg den på dæmningen nordpå, indtil en grusvej fører vestpå. Følg den og gå over klitvejen og klitterne til stranden.

Gå sydpå 2,5 km med stranden til Bækbygårds p-plads og tag så Skelmosevej til bage til udgangspunktet. 

Udsigt over Hvide Sande Sluse. Foto Marie Andersen
Udsigt over Hvide Sande Sluse. Foto Marie Andersen

Hvide Sande 

På 10 km kan du opleve havn, fjord, klitter, strand, byliv med restauranter, klitheder, parcelhuskvarter og surferliv.

Start på pladsen ved Fiskeriets Hus, Nørre Gade, Hvide Sande. Gå op på Troldebjerg og nyd udsigten over fjord og hav, by og havn. Gå derefter sydpå over slusen og ned til havnen Mamrelund, forbi husbåde og sheltere, med fjordstien sydpå. Efter kirkegården med sti mod vest, tværs over asfaltvej og klitter til stranden.

Nu nordpå igen og find en vej over klitten til havneområdet, butikker og spisesteder og tilbage over slusen. Efter slusen følg havneområdet vestpå og find cykel/gangstien mod Lyngvig. Følg den indtil midt imellem redningsvej 057 og 059.

Gå så østpå ad Minervavej, Kaniavej og stier indtil Nørregade kan krydses via tunnellen til skolen. Herfra fjordstien mod syd, forbi Tyskerhavnen og kanalerne med de nye sommerhushytter. En lille tur med udsigt til slusen og så er man tilbage ved udgangspunkt. 

dvl.dk/ringkøbing-skjern/vores-område finder du link til Viewranger-kort og Naturstyrelsens kort og yderligere beskrivelser at gode turforslag.

Af Marie Andersen, DVL Ringkøbing-Skjern


Lad dig også inspirere her

De bedste vandrestier i Region Midtjylland
De bedste vandrestier i Region Syddanmark
Fjernvandrevej E1 på Hærvejen
DVL anbefaler Hærvejen og Viborg-området 
DVL anbefaler Herning-Ikasts vandreområde
DVL anbefaler Esbjerg
Vandrestier og vandreruter i Danmark – geografisk