DVL for 50 år siden – del 4

Den 18. maj fyldte Dansk Vandrelaug 90 år, derfor tager vi her endnu en tur tilbage i tiden og kigger på, hvad vi skrev om og havde fokus på for 50 år siden.

Der bliver plantet træer ved Laugsgården ved 40-årsdagen. Foto DVL's arkiv

Der bliver plantet træer ved Laugsgården ved 40-årsdagen. Foto DVL's arkiv

Dansk Vandrelaug blev stiftet for at give flere unge mennesker mulighed for at overnatte på vandrerhjem. Medlemsskaren steg eksponentielt til over 60.000, men i 1970 kunne den daværende landsformand Bendt Larsen konstatere, at der var færre medlemmer, men bedre vandrerhjem.

– Hvor man før sov på store sovesale med halmmadrasser, sover man nu i hyggelige familierum med ganske få senge og med skummadrasser, hvert værelse har varmt og koldt vand, og i Rebild er der endda toilet til hvert rum, sagde Bendt i sin tale ved fejringen af DVL’s 40-års fødselsdag.

Samtidig måtte han erkende, at folk ikke længere kom gående og cyklende til vandrerhjemmene. Nu kom medlemmerne i bil.

Begejstring for konditest

Ved årets landsmøde kom der et forslag om konditionstræning på bordet, som måske var forårsaget af de mange biler.

– Man skulle anskaffe en motionscykel, få testet folk på den, dernæst arrangere ture, hvor man øger indsatsen, og så se om ikke deltagernes kondital bliver bedre. Landsstyrelsen var begejstret for ideen, står der i referatet.

I dag ved vi heldigvis, at konditallet øges helt af sig selv, når vi vandrer regelmæssigt.

Varden vokser stadig

I udgave 3 af DVL for 50 år siden fortalte vi om Stig Hansen, DVL’s stifters, træplantningsbegivenhed ved vandrerhjemmet Laugsgården i forbindelse med fødselsdagen.

Stig Hansen i færd med at plante fødselsdagstræer i 1970. Foto DVL's arkiv
Stig Hansen i færd med at plante fødselsdagstræer i 1970. Foto DVL’s arkiv

Mange havde købt et træ i dagens anledning. Hver og et fik sin sponsors navn på, hvorefter det blev plantet. Også her gik Stig Hansen forrest, hvorefter han førte flokken ud til varden i Gribskov – mindesmærket over DVL’s etablering.

– Alle, såvel unge som gamle, havde en ny sten med til varden, der voksede et godt stykke på denne dag, skriver Jørgen Paustian, daværende næstformand i DVL.

Her kan du faktisk se vardens første sten blive lagt på en gammel sort/hvid-film.

Nødskrig fra vandrefugl

I det 50 år gamle juliblad er også et engageret indlæg om den truede vandrefalk, der var jægernes fredløse bytte, imens sprøjtemidlet DDT syntes at tage livet endegyldigt af fuglen.

– Vandrefalkebestanden er i hele verden reduceret med 90 % på 10-15 år. (…) Alt tyder således på, at vi i løbet af få år vil få udryddet vandrefalken i den dansk natur – en beskæmmende tanke i ”Naturfredningsåret 1970”.

Skribenten fik ret, 2 år senere ynglede arten ikke længere i Danmark. Men en europæisk kampagne for at redde den fascinerende fugl har ifølge Dansk Ornitologisk Forening båret frugt. Med forbud mod miljøgifte og diverse proaktive tiltag er den europæiske bestand vokset. I 2001 vendte vandrefalken tilbage til Danmark, hvor den stadig yngler, så landlige vandrefugle kan være heldige at spotte vandrefalken i ny og næ.

Syng en sang for DVL

I 1970 blev Jørgen Paustian blandt andre genvalgt til Styrelsen. Han var dybt engageret i DVL, og sammen med hustruen Bente satte han en fantastisk sang sammen, som deres datter Mette har delt.

Syng med på melodien Tørresnoren, for som de skriver, ”Cykler, knallerter og biler, sig dem kort og godt farvel, og når solen til dig smiler gå en tur med D.V.L.”

Af Camilla Dam

Vandresang af Bente og Jørgen Paustian
Vandresang af Bente og Jørgen Paustian.