Flåter – kort fortalt 

Nu begynder det – de her små mider som kan sætte sig overalt på én når man bevæger sig i naturen. Flåter eller skovflåter er små mider med 8 ben, som suger blod fra bl.a. mennesker - og de kan i den forbindelse overføre infektionssygdomme. 

Flåt. Foto Pixabay

Flåt i hånden. Foto Pixabay

Af Kirsten Larsen 

De fleste flåtbid er ufarlige. Ved mere end 98 % af alle flåtbid sker der ingen smitte, og du bliver ikke syg. 

Det er normalt med en reaktion omkring bidstedet efter man har fjernet en flåt: Et rødt, få centimeter stort ømt område, som kan klø og vare ved i flere dage. Men da man kan være uheldig at flåten overfører smitte, skal de fjernes hurtigst muligt. 

Hvordan fjerner du en flåt? 

Du kan fx bruge en pincet, et særligt plastikkort med “slidser” du kan købe på apoteket eller bruge neglene. Træk den direkte ud eller vrid den langsomt ud af huden. Det gør ikke noget hvis du ikke får det hele med – det stykke, der bliver tilbage, giver ikke smitte. Det er unødvendigt at bruge sårsalve med antibiotika på det sted, du er bidt. 

Bemærk: Gamle råd med at smøre flåten ind i olie, fedt, smør, vaseline og lignende kan ikke anbefales. 

Hvad kan du blive smittet med? 

Borelia: kræver som regel, at flåten sidder fast i mere end 16 timer. Der kommer et ringformet udslæt på huden, som breder sig ud fra bidstedet. Det kommer som regel 1-2 uger efter – men kan komme helt op til 30 dage efter biddet. Så hold øje med symptomer i op til 30 dage. Hvis udslættet er større end 5 cm i diameter, skal du kontakte din læge. Lægen vil så skrive en recept på en antibiotikakur, som vil helbrede tilstanden. 

TBE – hjernebetændelse: smitte med tick-borne encephalitis (TBE) kan ske umiddelbart, efter at flåten er begyndt at suge blod. I Danmark forekommer TBE hyppigst på Bornholm, men den er fundet andre steder i Danmark (og naturligvis også i andre lande). 

Du får symptomer 2-28 dage efter flåtbiddet: feber, hovedpine og muskelsmerter, og senere hos ca. 30 % symptomer på hjernebetændelse i form af søvnløshed, forvirring og eventuelt opkastninger, nakkestivhed og lammelser. Sygdommen varierer meget – fra tilfælde uden symptomer til meget alvorlig sygdom. Så søg straks læge hvis du har mistanke om TBE. 

TBE kan forebygges ved vaccination. DVL-medlemmer får rabat hos Speciallægernes Sundhedscenter – se detaljerne på dvl.dk/rabat. 

Læs mere på sundhed.dk

Emner