Gå dig rask

At gå, umiddelbart en simpel disciplin, men når skaderne sætter ind, kan det gøre hvert skridt smertefuldt. Janne Dehns kursus ”Brug din krop rigtigt, når du vandrer” har hjulpet mange, heriblandt Dansk Vandrelaugs medlemmer, til en bedre og sundere vandrestil.

Fodaftryk i sandet. Foto Pixabay

Fodaftryk i sandet. Foto Pixabay

Brug din krop rigtigt, når du vandrer – men hvordan gør man det? Det svar kan zoneterapeut, massør og underviser Janne med garanti give dig.

Hun arbejder ud fra et begreb kaldet ”statik”– læren om legemer i ligevægt – som i bund og grund handler om at få den naturlige fysiske balance og styrke tilbage i kroppen.

– Det vigtigste, når vi skal gå korrekt, er fødderne. Er vores kropsvægt ikke placeret korrekt, sker der en dominoeffekt, hvor ankelleddet bliver overbelastet, så knæleddet, som påvirker hofteleddet, der endelig skader ryggen og resten af vejen op til nakken, siger Janne.

Bygningsvidenskab overført til menneskekroppen

Principperne indenfor statik benyttes oftest i ingeniørvidenskaben, når broer, dæmninger og bygninger skal konstrueres. Eftersom vores krop er en kompleks sammensætning af knogler, der skal kunne bære meget vægt, fandt overlæge Flemming Vestberg ud af at overføre principperne og ligningerne fra bygningsværker til kroppen.

 

Vores fundament – fødderne – er dem, der bærer vores vægt, når vi går og står. Vores fod består af 26 knogler, hvoraf terningknoglen er den stærkeste og den med færrest nerver – og dermed også den, som vi skal lægge vores vægt på.

– Vi består af en masse knogler ovenpå hinanden, og de skal selvfølgelig helst hvile der, hvor der er mest styrke. Gør de det, får du en stærk og smuk kropsholdning – men vigtigst af alt helbredes og forebygges overbelastninger, smerter, indskrænket bevægelighed, slidgigt og meniskskader, siger Janne.

Stranden er et rigtig godt sted at træne din krop. Du kan også tage et kursus hos DVL.
Stranden er et rigtig godt sted at træne din krop. Du kan også tage et kursus hos DVL.

Gode tilbagemeldinger

– Jeg oplever virkelig, at folk er glade for kurserne. Mange er kommet med en problematik, og efter at de har lavet øvelserne i et stykke tid, har de ikke kunnet mærke problemerne mere og energien er fornyet, siger Janne.

Kurset fokuserer på, hvordan vi rent praktisk kan få en bedre gangart, men Janne lægger også vægt på vigtigheden i at lære teorien bag statik, så man forstår, hvorfor det er vigtigt at arbejde på at få en bedre holdning.

Det kan for mange være en stor mundfuld i starten at sadle helt om, og det kræver selvdisciplin og øvelse hver dag. Men når statikkorrektionen er indlært, giver det en helt ny måde at leve på, som indvirker på alle kroppens funktioner døgnet rundt.

– Og så er det altid en fornøjelse at undervise medlemmerne af Dansk Vandrelaug, da de i forvejen oftest er meget aktive mennesker. De virker interesserede i sundhed og føler ansvarlighed for at gøre noget for deres helbreds skyld, smiler Janne Dehn.

Af Freja Fredsted Dumont


Når vi vandrer ved stranden …

… går vi ofte i sand, og det er en ret god måde at øve statikken. Især på bare tæer, for således får du virkelig brugt og trænet din fodmuskulatur. Du skal bare ikke træne for længe med dette underlag som nybegynder i statikken, men altid bygge formen stille og roligt op.

Går du ved vandet, skal du gå med fuldstændig de samme principper, som hvis det er på normalt underlag (asfalt, grus, jord, græs). Det er hårdere at gå i sand eller løs jord, og derfor skal man selvfølgelig passe lidt på, hvis man i forvejen har f.eks. svage ankler.

Find en masse vandreture ved vandet på maritimevandringer.dk

Stort set alle mennesker – uanset hvordan deres holdning ellers er – vil stille sig i korrekt statik, når der er tale om gyngende ustabil grund som f.eks. et skib. Det vil sige: Lidt ned i knæ og hele kroppen mere fremadlænet (ofte med tæer pegende lige frem og vægten på midten af foden). Det sker helt automatisk, for hjernen ved godt, at det er i den position, vi bedst holder og bevarer balancen.

 

Udover Janne Dehns kurser, som gennemføres på Sjælland, afholder Elisabeth Paludan-Müller kurser i Jylland i at gå. Du kan finde Dansk Vandrelaugs kurser her.