Sådan kommer du ud at vandre

Op af sofaen - tag beslutningen og ignorer undskyldningerne for at blive siddende. De fleste af os sidder ned i flere timer, end vi sover. Men sidde-syge er noget af det farligste for helbredet, endda værre end overvægt. Bevægelse og fysisk aktivitet er omvendt det sundeste, du kan byde din krop.

Kom op af sofaen!

Ja, der er dejligt i sofaen - især efter en god vandretur.

Kom op af sofaen. Lige fra vægt og kolesteroltal over blodtryk til humør og hukommelse er der gevinst. Nemt, billigt og uden bivirkninger. En frisk gåtur på 20 minutter hver dag kan være nok til at nedsætte risikoen for tidlig død. Vejret er ingen hindring. Og det er ofte sådan, at vejret er bedre udenfor end set igennem vinduerne.

Læs mere om det sunde ved at vandre

Find din sti

Når du har besluttet dig for at gå en tur, skal du have fundet ud af, hvor du vil gå. På Danmarks bedste stioversigt kan du finde links til mange gode vandreoplevelser.

Det rette fodtøj

Det er vigtigt at gå en tur i ordentligt fodtøj. En par gode travesko eller kondisko er fine til ture i byen. Men hvis du vil ud i naturen, kan det anbefales, at du køber et par egentlige vandresko eller vandrestøvler. Disse kan købes i de fleste friluftsbutikker.

Som medlem af Dansk Vandrelaug får du gode rabatter i mange friluftsbutikker

Husk, at sko eller støvler skal være så store, at det ikke gør ondt i tæerne at gå ned ad bakke. Du kan afprøve, om de kan bruges ved at ”hænge” i hælen på en trappe. Klemmer de, kan du starte med at klippe tåneglene – det er ikke altid, der skal så meget til.

Kan de være i skoene, er det en god idé med et lag tynde sokker med kunststof inderst og et lag uldsokker yderst. De to lag sokker gnider mod hinanden i stedet for mod din hud. Derved nedsættes risikoen for vabler. Fordelen ved uldsokkerne er, at de også varmer, når de er våde.

Tøj i lag

Det er en god idé at klæde sig på i lag, når man skal på vandretur. For det første fordi luften mellem lagene varmer, og dernæst fordi det er muligt at tilpasse mængden af lag til den varme, man har arbejdet sig til.

1. lag: Inderst tager du uld-, silke- eller svedtransporterende undertøj.
2. lag: Skjorte og lærredsbukser (fx sommerbukser). Prøv at undgå cowboy- eller fløjlsbukser, for de er meget længe om at tørre.
3. lag: Fleece- eller uldtrøje/sweater.
4. lag: Vindtæt jakke. Også mellem trøje og jakke vil der opstå et lag luft, der varmer. Det er en god idé at vælge en jakke, som også kan bruges i regnvejr. Tag altid regntøjet med, hvis der er den mindste risiko for regn – det kan sikre dig en god tur.

Læs mere i denne folder om gode råd, som stadig og altid er aktuelle.

Kom op af sofaen og gør det hyggeligt

Når du er afsted, så gør turen hyggelig og behagelig. Hold pauser undervejs. Og gå forbi steder, der er interessante at opleve.

Tag noget mad og drikke med og find et godt sted at holde pause. Hvis I er flere, er disse pauser ofte hyggelige snakkesteder.

Man kan ofte gå længere, end man tror, man kan, når man er sammen med andre. Så prøv at arrangere en tur med gode venner eller familien.

Vandrestierne finder du her

Du  er velkommen til at gå med Dansk Vandrelaug og nyde vores fællesskabVores ture finder du her. Vi har i gennemsnit 6 vandreture hver dag året rundt i hele landet. Alternativt finder du lokale vandreklubber via Google eller på Facebook.

Hvad må du i naturen

Sidst men ikke mindst er det godt at vide, hvad man må i naturen. Friluftsrådet har lavet denne fine hjemmeside, hvor man kan se, hvor man må gå og hvad man skal tænke over.

Kig også forbi flinkafnatur.dk

Held og lykke med vandreturen!

Af Steen Kobberø-Hansen


Find flere gode vandreråd her