Vinterskov Farum til Virum. Foto Allan Reenberg Jensen

Det er sundt at vandre

Daglig gåtur på blot 11 minutter sænker risikoen for tidlig død

Risikoen for at dø for tidligt falder med en fjerdedel for dem, der bevæger sig nogle få minutter om dagen, konkluderer blandt andre dansk forsker ved Cambridge Universitet.

I et stort studie, konkluderer forskere, at hvis du dyrker blot 75 minutters ugentlig moderat fysisk aktivitet, svarende til en daglig rask gåtur på omkring 11 minutter, nedsættes din risiko for at dø for tidligt med hele 23 procent – sammenlignet med dem, der er helt inaktive.

Forskerne trak på data fra over 30 millioner mennesker for at blive klogere på, hvordan fysisk aktivitet hænger sammen med dødelighed, hjertekarsygdomme og forskellige typer kræft.

»Al fysisk er aktivitet er formentligt godt, hvilket også viser sig tydeligt i vores analyse,« fortæller Søren Brage, medforfatter på studiet og forsker på Cambridge Universitet til Videnskab.dk.
Men vores studie viser også, at forskellen mellem at gøre intet og at gøre ganske lidt er særlig markant.«

Kilde: videnskab.dk 1. marts 2023. Her kan du læse meget mere om studiet og finde link til selve studiet.

Gå baglæns – det har overraskende mange sundhedsmæssige fordele

En gåtur kræver hverken særligt udstyr eller medlemskab af et fitnesscenter – og bedst af alt: Det er helt og aldeles gratis. For de fleste af os er det at gå noget, vi gør automatisk. Energiforbruget, når vi går baglæns er næsten 40 procent højere, end når vi går forlæns med samme hastighed. Det kræver ikke en bevidst indsats, så mange af os er ikke bevidste om de helbredsmæssige fordele ved at gå en tur.

Men hvad sker der, hvis vi holder op med at gå som på autopilot og begynder at udfordre vores hjerne og krop ved at gå baglæns? Ikke alene kræver denne retningsændring mere af vores opmærksomhed – den medfører også yderligere sundhedsmæssige fordele. Når vi går baglæns, tager det længere tid for vores hjerne at bearbejde de ekstra krav til koordinationen af disse systemer.

Det større udfordringsniveau medfører dog også større sundhedsmæssige fordele. En af de mest velundersøgte fordele ved at gå baglæns er forbedret stabilitet og balance. Når vi går baglæns, kan vi forbedre vores balance og forlæns gående gang (måden vi går) for både sunde og raske voksne samt personer med slidgigt i knæene. Når vi går baglæns, tager vi kortere, hyppigere skridt, hvilket fører til forbedret muskulær udholdenhed for musklerne i underbenene, samtidig med at belastningen på vores led reduceres.

Læs mere på videnskab.dk

Forskning viser, at inaktivitet tager livet af dobbelt så mange som fedme

En frisk gåtur på 20 minutter hver dag kan være nok til at nedsætte risikoen for tidlig død. Det er et af resultaterne af forskning fra Cambridge Universitet, offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition i 2015. Et andet resultat af undersøgelsen er, at antallet af dødsfald, som skyldes inaktivitet, er dobbelt så stort som antallet af dødsfald, der kan tilskrives fedme.

Hænger ikke sammen med BMI

Forskerne har fulgt deltagerne gennem 12 år og analyseret data fra 334.161 mænd og kvinder fra hele Europa. De har målt deres højde, vægt, livvidde og selvvurderet aktivitetsniveau i perioden, hvor 21.428 er døde.

Forskerne fandt, at selv om inaktivitet kan føre til forhøjet Body Mass Index (BMI) og fedme, hænger tidlig død ikke sammen med personens BMI.

Trænger du til at komme ud at gå, så zoom ind på Danmarkskortet.
Trænger du til at komme ud at gå, så zoom ind på Danmarkskortet.

De har brugt de nyeste data over dødsfald bland europæiske mænd og kvinder og anslår, at 337.000 af 9,2 millioner dødsfald skyldes fedme (BMI over 30). Men dobbelt så mange dødsfald, nemlig 676.000, skyldes inaktivitet.

Gå eller løb – du forbrænder lige meget

Forskerne anslår, at fysisk aktivitet svarende til 20 minutters frisk gåtur hver dag – og en forbrænding på mellem 90 og 110 kalorier, flytter en person fra gruppen af inaktive til gruppen af moderat inaktive. Og det nedsætter deres risiko for tidlig død med 16-30 procent.

Lige under en fjerdedel af deltagerne (22,7%) blev kategoriseret som inaktive, idet de rapporterede såvel fritidsaktivitet og stillesiddende arbejde.

Forskerne fandt, at det største fald i risikoen for tidlig død viste sig i sammenligningen mellem gruppen af inaktive og de moderat inaktive.

De normalvægtige havde størst gavn af aktivitetsforøgelsen, men selv personer med højere BMI oplevede forbedring.

Betydelige forbedringer

Professor Ulf Ekelund fra Medical Research Council (MRC) Epidemiologisk Enhed på Cambridge Universitet har stået i spidsen for undersøgelsen. Han siger: ”Budskabet er enkelt: Inaktive kan opnår betydelige helbredsforbedringer med blot en smule fysisk aktivitet hver dag. Fysisk aktivitet har mange gavnlige virkninger og bør være en vigtig del af vores dagligliv”.

Ekelunds kollega, professor Nick Wareham, direktør for MRC-enheden fremhæver værdien af små forandringer: ”Initiativer, som opmuntrer folk til små, men opnåelige forandringer i deres aktivitetsniveau, kan give markante forbedringer og være lettere at vedligeholde”.

Kilde: DGI Udspil nr. 2-2015.

Gå dig sund

Dansk Vandrelaug har udgivet en folder om det sunde ved at vandre. Vidste du fx, at gang slanker mere end løb? At gang nedsætter risiko for type 2-sukkersyge?

Læge og journalist Jerk Langer er forfatter til folderen Gå dig sund. Læs mere her eller hent den på Kultorvet.

Læs de seneste artikler her på dvl.dk om sundhed

Ekstern viden om sundhed


Tilbage til Viden om vandring