Nationalpark som dansk vandrecentrum

Med flest certificerede stier og et betagende istidslandskab er Nationalpark Mols Bjerge landets førende vandredestination.

Bronzealderikonet Trehøje på kvalitetsstien Toggerboer en af oplevelserne på Mols Bjerge-stien. Foto Nationalpark Mols Bjerge

Bronzealderikonet Trehøje på kvalitetsstien Toggerbo er en af oplevelserne på Mols Bjerge-stien. Foto Nationalpark Mols Bjerge

Efter en officiel indvielse i 2020 af Mols Bjerge-stien på 60 kilometer, er Nationalpark Mols Bjerge i dag Danmarks førende vandredestination med flest stier i høj kvalitet.

Det fortæller Steen Kobberø-Hansen, landsformand i Dansk Vandrelaug.

– Der er pt. 32 certificerede kvalitetsstier i Danmark, hvoraf de fem er i Nationalpark Mols Bjerge. Det bringer nationalparken helt op i toppen som vandreområde. Det er klart det bedste vandreområde i Danmark på grund af de særdeles godt afmærkede stier i en fantastisk og mangfoldig natur, siger Steen.

Stier med kvalitet

Det er blevet meget populært at vandre, særligt under corona-epidemien. I den forbindelse har rigtig mange mennesker fundet ud af, at en sti ikke bare er en sti.

Det ved vi godt i Dansk Vandrelaug, der længe har arbejdet med vandrekvalitet.

– At en sti er certificeret hos Dansk Vandrelaug betyder, at stien hører til blandt de bedste i Danmark. Årsagen er, at de indeholder gode oplevelser undervejs, som på forhånd er verificeret af Dansk Vandrelaug, fortæller Steen, der også er formand for DVL’s stiudvalg.

Mols Bjerge-stien på 60 kilometer har også en international certificering som Leading Quality Trail.

– Det bringer stien op blandt de 20 bedste vandreruter i Europa, for stien er gennemgået og certificeret af European Ramblers’ Association,” siger landsformanden.

Find vej til alle de danske kvalitetsstier

Været lang tid på vej

I Nationalpark Mols Bjerge har man arbejdet længe med at blive en førende vandredestination ved at anlægge stier og støttefaciliteter langs stierne. Det kan være shelters, toiletter og vand.

Det fortæller nationalparkchef Birgitte Lamp.

– Vi har længe haft den ambition at blive en af landets førende destinationer for vandrere. Det giver rigtig god mening for en nationalpark med en så værdifuld naturarv, og desuden mange fine kulturhistoriske seværdigheder, at gå forrest på den mest bæredygtige ferieform overhovedet – at gå, simpelthen, siger hun.

Det giver nemlig mere end gode oplevelser og sundhed, mener Birgitte Lamp.

– Vi tror helt ind i vores kerne på, at vi skal ud i naturen i lavt tempo for at komme til at elske den så meget, at vi også vil bidrage aktivt til at passe på den. Kærligheden kommer først, dernæst er vi mere villige til at gøre det, det koster at have en særlig og sjælden og vidunderlig natur i Danmark.

Arbejdet er foregået i samarbejde med Naturstyrelsen Kronjylland og lokalområdet. Nationalparkens frivillige er gået forrest med en enorm indsats, og Nationalparkens partnervirksomheder bakker op med tilbud om overnatning, bespisning, pakkerejser og oplevelsesprodukter langs stierne.

– Jeg kan slet ikke takke vores frivillige nok. De er godt nok gjort af et særligt stof. Vi er også super taknemmelige for den lokale opbakning både blandt lodsejere og vores dygtige partnervirksomeder, siger nationalparkchefen.


Fakta

De kortere certificerede stier er: Langemosestien, Toggerbostien, Helligkildestien og Agri Bavnehøj.
De ligger alle i Mols Bjerge og er fire-seks kilometer lange.

Mols Bjerge-stien er en vandresti på 60 km gennem hele Nationalpark Mols Bjerge fra Kalø over Mols Bjerge til Ebeltoft.
Stien er opdelt i tre dagsetaper, der er forbundet af buslinje 123.

Nationalparken har udgivet en 143 siders vandreguide til Mols Bjerge-stien med udtageligt vandrekort. I vandreguiden får du historierne bag stederne på Mols Bjerge-stien. Du kan forberede din tur – eller læse undervejs – om istidslandskabet, naturen, kulturhistorien samt de lokale sagn og fortællinger. Samtidig får du gode råd til planlægning af din tur og ikke mindst vandrekort til hver af de tre dagsetaper.

Find alle stier, forhandlere af vandreguiden og anden information på nationalparkmolsbjerge.dk.

Se også TV2 Østjylland.

Mere inspiration: Mennesker i naturen i denne corona-periode