Portræt af sønderjyske ildsjæle – ukendte historier og flotte øjebliksbilleder

En journalist og en fritidsfotograf er gået sammen om at give Sønderjylland Afdelings hjemmeside et løft. De mener, at en flot hjemmeside med løbende nyt indhold og gennemarbejdet inspiration til den næste vandretur er afgørende for at trække flere medlemmer til foreningen.

DVL Sønderjylland på Drivvejen ved Læk. Foto Peter Steg. De bedste vandrestier i Region Syddanmark & vandreferie i Danmark

DVL Sønderjylland på Drivvejen ved Læk. Foto Peter Steg

Med Jan Svaneviks baggrund som journalist og Peter Stegs store interesse for at tage flotte billeder i naturen, blev det naturligt for de to webmastere at bruge deres talenter til at sætte skub i DVL Sønderjyllands hjemmeside.

– Den gamle hjemmeside og turbeskrivelser var hulter til bulter. Derfor satte vi retningslinjer op for at organisere hjemmesiden og opfandt to nye kategorier med inspiration til vandreture, siger Jan.

Den ene kategori hedder ”Tag ud på egen hånd”. Her får du et GPS-spor til ruten, som du kan hente til din mobiltelefon eller tablet. Derudover er der en nøje beskrivelse af ruten fra start til slut med historier om de steder, du møder på din vej. Den står Jan for.

Den anden kategori hedder ”Smukkest”, og her er det Peter og hans kone Birte, der jævnligt lægger fotos og beskrivelser op af smukke områder i Sønderjylland og Sydslesvig.

– Det visuelle udtryk er utrolig vigtigt for at tiltrække flere til hjemmesiden. Derfor bruger vi meget energi på at tage flotte øjebliksbilleder fra naturen. Jeg redigerer ikke mine billeder, da de skal være så realistiske som muligt. Ligesom da skagensmalerne tog direkte ud i naturen og malede, hvad de så, siger Peter, der har en baggrund som ingeniør.

Ligger stort arbejde bag

Det er blandt andet kommunale udviklingsplaner, miljøvurderinger og Peters egen opvækst i Sønderjylland, der giver inspiration til nye ture og områder at fortælle om.

– Min far var meget aktiv, så der er ikke den mose eller skov, jeg ikke har været i som barn og teenager, siger Peter.

Når de har fundet en interessant rute, starter Jan og Peter med at gå turen selv­. Jan med sin notesblok i hånden, og Peter med sit kamera klar til at forevige smukke øjeblikke. Til tider har de deres koner Birte og Gunhild med.

Bagefter tager Jan hjem og går i gang med at researche og kigge i de mange tykke bøger, Peter kommer med til ham. Hvorfor ser stedet ud, som det gør i dag? Hvilken påvirkning har naturforandringerne haft? Hvem har levet her, og hvordan har de påvirket stedet?

– Det interessante er jo, at hver eneste kvadratmeter i Danmark er betrådt, og hvert eneste fodspor har en historie. Det er de historier, vi gerne vil give videre, siger Jan.

På sporet af et sagn og en forsvundet mark i Ballum

Jan fortæller om en særlig vandretur i den sønderjyske marsk, hvor en gravsten på kirkegården ved Ballum Kirke viste sig at være kilden bag Karen Blixens novelle ”Sorg-Agre”. Stenen er til minde om en kvinde, hvis søn var dødsdømt for drab. Den grænseløse moderkærlighed fik hende til at høste en rugmark som bod for at redde sin søn. Hendes eneste redskab var et primitivt segl, og da hun havde høstet det sidste neg ved solnedgang, faldt hun død om af udmattelse.

Men kirkegården er ikke det eneste spor til historien. På en stor mark i Ballum ligger Møllehuset, hvor der er udsigt til den tidligere landsby Misthusum. I det lille hus kan man læse om, hvad der fik sønnen af en gårdmandsenke til at slå en anden mand ihjel. Efter en stor oversvømmelse i Skærbæk, flød det med vraggods fra gårdene, som en mand forsøgte at stjæle. Sønnen slog tyven ned med en rafte, og han overlevede ikke.

– Historien har foruden Karen Blixen inspireret mange kendte forfattere. Den er blevet omsat til teaterstykke, film og noveller. Og så finder du kilden på en lille mark i Ballum, udbryder Jan.

– Det er jo netop de historier, der er sjove at gå på opdagelse i.

Vil inspirere andre afdelinger

Efter Jan og Peter blev webmastere for to år siden, har der været en stigning i afdelingens medlemstal og antallet af vandrere på de enkelte ture. Det, håber Peter og Jan, hænger sammen med den store energi, de lægger i siden.

– Vi scorer især højt på, hvor længe folk bliver på hjemmesiden, fortæller Peter.

Selvom det er mange timer, Jan og Peter bruger på de to nye kategorier på hjemmesiden, så er de ikke i tvivl om, at det er al tiden værd. Og de håber at kunne inspirere andre afdelinger til lignende indsatser på deres hjemmeside.

– Vi håber på at inspirere endnu flere til at komme ud og gå. Det er vigtigt at holde liv i hjemmesiden, hvis vi skal tiltrække flere medlemmer, siger Peter.

– Ja, der er så mange historier derude, der mangler at blive fortalt, og vi giver da gerne et kursus til de andre afdelinger, hvis det er, smiler Jan.

Af Kristine Buske