DVL anbefaler

Vandreture i de 5 største byer

Søger du vandreture i de 5 største byer: København, Aarhus, Odense, Aalborg eller Esbjerg?
Her er DVL’s anbefalinger til gåture i de 5 største byer i landet. Organisationer og frivillige har gjort et stort arbejde med at finde og formidle de gode steder.

Find din by her: København og hovedstadsområdet | Aarhus | Odense | Aalborg | Esbjerg


København og hovedstadsområdet

I hovedstadsområdet findes der et væld af gode vandremuligheder; langt flere end de fleste tror. Generelt er det naturstyrelsens stier, kommunernes stier og kløverstierne, der dominerer vandrekortet.

Find samtlige på dette kort:

Klik på kortet og find yderligere inspiration til gode vandreture

Dansk Vandrelaug anbefaler

Havneringen  i København

Det er altid flot at opleve en by set fra søsiden. Det kan man gøre ved at sejle med havnebussen fra den ene ende til den anden ende af havnen. Det koster almindelig billetpris at sejle med den. Endnu mere ser man og får at vide, hvis man tager Havnerundfarten. Det koster så også noget mere.

Helt gratis er det derimod at gå ad havneringen hele vejen rundt om Københavns havneforløb. Og der er mange oplevelser undervejs. Man kan fx prøve at tælle, hvor mange broer man går over – der er flere end 30. Der er også mange fristelser på vejen rundt: steder som er interessante, steder der byder på mad og drikke, steder med mulighed for aktiviteter, og steder hvor man bare har lyst til at sætte sig og slappe af og nyde udsigten og livet omkring sig. Prøv det – men husk at der også er cykler i byen. Læs mere her.

Mere København

Når man nu er ved vandet, så kan man da også gå en tur langs de gamle volde og bastioner, som har skullet beskytte byen i gammel tid. Start under Langebro på Christianshavns-siden. Herfra kan man gå både oppe på voldene og nede ved vandet hele vejen ud til Refshalevej og videre rundt om Stadsgraven. Med trafikken på afstand og (om sommeren) under træernes skygge. Undervejs passerer man Christiania, og på begge sider af vandet kan man se fantasifulde selvbyggede huse, og måske lyster man at strejfe lidt gennem Fristaden.  Læs mere her.

I det hele taget er hele Christianshavn med de smalle gader og gamle huse samt kanalerne med de mange både af forskellig slags også et område til en dejlig tur. Operaen og Dokøen er et must, og hvis man ønsker flere arkitektoniske oplevelser, så kan det anbefales at gå nogle runder på Holmen, som består af tre små øer: Arsenaløen, hvor spejderne holder til, Frederiksholm med nye beboelser og mange uddannelsesinstitutioner i de gamle bygninger fra flådens storhedstid, samt Nyholm – flådens område med smukke gamle bygninger og Sixtusbatteriet, hvor rigets flag vajer. Læs mere her, her og her.

Herfra kan fortsættes til Margretheholm med boliger og Amager Bakke (udsigter og skiløb – man kan enten gå til tops eller tage elevatoren) og videre ud på Refshaleøen med et væld af nye tiltag og mange spisesteder. Her ligger Lynetten – rensningsanlægget og vindmøllerne – de store haller fra skibsværftets tid, og her er udsigter på stribe. Læs mere her.

København Nordvest

Hvis man bare er til en lille bytur, kan det anbefales at gå ud og blive betaget af de mange gavlmalerier i Nordvestkvarteret. Man kan med fordel starte ved Biblioteket og ungdomshuset (bagved), som ligger på hjørnet af Tomsgårdsvej og Rentemestervej – her er lidt at kigge på til start. Så fortsættes op ad Rentemestervej, og efter alle de kulørte gavle slå et lille slag hen til Utterslev Torv med gadekæret, gå rundt om kirken og ned ad Møntmestervej for at se det sidste hold gavle.

Broget, gammelt fabrikskvarter

Bliver man interesseret i bygningerne kan vejene ned mod Glasvej og Frederiksborgvej ned til Lygten og Nørrebro Station anbefales. Her finder man det gamle fabrikskvarter. Mange af bygningerne er sat i stand, og nye er blevet bygget. Nogle er til beboelse, andre til aktiviteter, og nogle bruges stadig til erhverv – en broget blanding, der giver en speciel stemning med et strejf fra fortiden. Gå gerne gennem Emaljeparken langs nyere boliger. I baggrunden ses højhuset Nordbro, hvor der er adgang til den øverste etage – normalt på lørdage fra kl. 11 mod et mindre beløb. Dog ikke her i corona-tiden. Læs mere her, her, her og her.

Københavns Havnefront, Refshaleøen og Christiania

Carl-Vilhelm, der er turleder i DVL Gentofte, har denne tur langs Københavns havnefront, Refshaleøen og Christania som sin foretrukne. Den er ca. 14 km lang og starter ved Dybbølsbro St. Læs og print turen her.

Find flere vandreoplevelser i Region Hovedstaden

Utterslev Mose

Mosen er et oplagt mål for en vandretur – kortere eller længere. Den er flottest om foråret, når de store hængende piletræer lyser gulgrønne, og alle gæssene er kommet på plads og går omkring helt tæt på folk. Bedst er det, når de også har unger, og de små gæslinger føres rundt til lands eller til vands.

Drejer man lidt væk fra mosen over på den anden side af Hillerødmotorvejen, er der et stort område med stier og vandhuller op mod Høje Gladsaxe. Her kan man være heldig at se de tre vildheste, som færdes i en stor indhegning.

Udflugt til Gentofte Sø

Fra den nordligste ende af mosen kommer man via Dunhammervej til Emdruprenden og herfra langs Gentofte Rende til Gentofte Sø, som også er en udflugt værd. Her er lidt mere friseret natur, men også gæs og store piletræer. I kanten af søen kan man se (ikke røre) vilde orkideer (gøgeurter – bedst i juni). Gå en runde i den tilstødende Brobæk Mose med de sumpede områder. På engen vokser orkideerne også, men HUSK – de er fredede, så lad dem stå.

Find turforslag her og her

Mølleåen – en favorit året rundt
I jagten på vandreture i København og hovedstadsområdet bør du også besøge Mølleåen.

Man kan hurtigt få sine yndlingsstrækninger på den lange vej (3 dagsetaper) fra Mølleåens udspring ved Buresø til udløbet i Øresund ved Strandmøllen. Det er fascinerende at gå langs med et vandløb og se, hvordan det ændrer sig, når det løber gennem enge og overdrev, gennem flere store søer (Bastrup Sø, Farum Sø, Furesø og Lyngby Sø – som hver især også er en tur at gå rundt om), når åen løber gennem skove og i dalene fra Lyngby ud mod Øresund. På det sidst forløb kan man få genopfrisket industrieventyret ved de mange møllevirksomheder, der ligger på stribe langs åen.

Naturlige sidespring

Man kan lave sidespring i Ganløseskovene, Nørreskoven og Store Skov langs Furesøen, opleve sumpene i Lyngby Åmose eller gå mere tørskoet på Prinsessestien ovenfor til Sorgenfri (måske med en afstikker til Slottet og det nyeste bygningsværk, BaseCamp), fortabe sig i Lyngbys Bondeby, hvor kirken absolut er et besøg værd – hvis den er åben – og i sommerperioden er det pengene værd at kigge nærmere på Frilandsmuseet. Mod åens slutning kan man kigge efter dyr og fugle i Jægersborg Hegn og seværdigheder i Dyrehaven, som hver for sig kan fortjene endnu en udflugt.

Læs mere her og her.

Nordsjælland

Vaserne og Rude Skov
Ebberød Dam i Rude Skov. Foto Bente Michelsen - vandreture i København og hovedstadsområdet
Ebberød Dam i Rude Skov. Foto Bente Michelsen

Fra S-tog stationen i Holte er der udsigt til Vejlesø og en nyanlagt flot legeplads lige ved Holte Havn. Om sommeren er her en lille cafe på havneområdet.

Hvis man går ad Dronninggårds Alle og følger skiltet, der markerer Rudersdal-ruten, kommer man frem til Holte Roklub, der ligger ud til Furesøen.

Rudersdal-ruten er en 42 km lang afmærket og beskrevet rute, der kommer Rudersdal Kommune rundt – se beskrivelsen her: RudersdalRuten | Oplev Rudersdal

Fra Holte Roklub er der anlagt en meget flot gangbro langs søen ind i Vaserne. Der er et fugletårn på stien ud mod Bistrup, og på stierne op langs banen mod Birkerød ligger Vaseskjulet, som er en træhytte, hvor du kan nyde udsynet over vandet gennem vinduerne. Længere fremme er der en naturinformationshytte samt flere bænksæt med mulighed for at nyde madpakkerne.

Fra Vaserne kan der flere steder krydses over Kongevejen til Rude Skov med de mange søer, og hvis man går over ved Rudegaard Stadion, kommer man meget nemt til at støde på Lysløjpen, en ca. 3 km lang kuperet træningsrute, der flittigt bruges af løbere m.fl. I Rude Skov er der mulighed for at bestige Nordsjællands højeste punkt Maglebjerg eller overnatte i det flotte shelter i Femsølyng.

Henvisninger:
Vandretursguiden.dk
Rude Skov (naturstyrelsen.dk)

Nordsjællandsruten

Nordsjællandsruten, en del af Fjernvandrervej E6, slår også et sving omkring Roskilde – hele vejen fra Helsingør til Roskilde nærmere betegnet. På DVL Nordsjællands hjemmeside kan du læse dig til en beskrivelse af seværdighederne på stykket fra Stenløse til Roskilde.

I DVL Gentofte anbefaler de disse ture:

Du kan gå dig glad på en smuk forårsrundtur i Dyrehaven og langs Øresund!

Vores yndlingsture har i mange år været disse to ture på ca. 7 til 9 km til Jægersborg Strandhave, der oftest starter under uret på Klampenborg Station. Vi går meget gerne begge ture, og det afgørende er tit, hvad vej vinden blæser. Blæser det fra nordøst er det bedst at starte med at gå ind i Dyrehaven.

På en smuk, lun forårsdag går vi ofte den korte udgave af rundturen via Klampenborg Station og videre gennem Ramsløgmarken til Cottageparken og til Tårbæk havn ,og derefter følger vi kyststien til Jægersborg Strandpark eller -have, der åbnede den 19. august 1943, som et rekreativt område og dermed blev et lyspunkt under besættelsens mørke år. Ved Strandmøllen ved Mølleåens udløb drejer vi og går gennem Dyrehaven til stationen. Husk at have noget lækkert med i rygsækken til turen, så synes vejen ikke så lang. Det er en børnevenlig tur!

På en blæsende dag går vi gerne varianten på 9 km, der starter med vandring i Dyrehaven. Vi går fra stationen via Klampenborgport ind i Dyrehaven og via Kristiansholmsvej til Eremitageslottet og videre til Mathildebro, over Mølleåen og retur via Strandmøllen og Jægersborg Strandhave til Taarbæk Havn og Klampenborg Station. Undervejs ser vi på de gamle gravhøje og de gamle egetræer samt det smukke istidslandskab. Måske bliver der tid til lidt skovbadning.

Furesøen året rundt

Turen rundt om Furesøen giver gode oplevelser på alle årstider. Der er flotte oplevelser af istidslandskabet på strækningen i Nørreskoven og mange varierede udsigter til den modsatte bred i forskellige retninger. Med start og slut samme sted kan turen tages fra Holte Station eller fra Farum Station. Turen hele vejen rundt er 20–22 km afhængigt af, om du også vil rundt om Vejlesø i Holte og forbi Næsseslottet. Så hvis det er for langt, kan du også vælge at tage den ene halvdel af turen, fx fra Holte til Farum, hvorfra der er busforbindelse retur til startstedet.

Strækningen mellem Frederiksdal og Holte Station går for en stor del ad villaveje, så man savner den nære kontakt til søen på den strækning. Derfor går jeg nogle gange en anden variant af turen: efter at have gået fra Holte nord om Furesøen via Bistrup, Stavnsholt og Fiskebæk til Frederiksdal fortsætter jeg langs Mølleåen til Lyngby Sø og gennem Lyngby Åmose ad Prinsessestien. Så kan man slutte ved at gå op til Sorgenfri Station eller evt. 1 km længere til Lyngby Station. Den samlede længde af denne variant er også ca. 20–22 km og smuk både sommer og vinter.

DVL Roskilde anbefaler

Bor du i nærheden af Roskilde, Lejre eller Køge – eller vil du blot set noget andet på din tur – kan du prøve at kigge her. Der er rigtig mange skønne steder og dejlig natur i området omkring Roskilde, Lejre og Køge. DVL Roskilde har her listet mange mange gode forslag til udflugter, du kan gøre på egen hånd eller i selskab med så mange som forsamlingstallet nu byder. Og listen bliver løbende vedligeholdt.


Aarhus

Der er mange dejlige steder omkring Aarhus, hvor du kan komme ud at gå. Du kan blandt andet besøge skovene og søerne udenfor byen. Flere private lodsejere har åbnet deres områder, så man via deres ruter kan se kulturlandskaber. Disse ligger nærmest som perler rundt om Aarhus.

Visit Aarhus

Visit Aarhus anbefaler bl.a. disse steder: True skov, Riis skov og Brabrand sø.
Find mere inspiration via deres hjemmeside.

Dansk Vandrelaug i Aarhus anbefaler

Start og slut ved Brabrandhallen. Op i Hans Broges Bakker med udsigt. Videre ud mod True Skov gennem Langdalen og  ad Falkestien. I True Skov følger ruten ”Bærsporet”, som er en ny snoet grussti gennem skoven. Mulighed for pause ved overdækket bålplads.

Turen vender ude ved E45 og svæveflyvepladsen. På tilbagevejen går ruten forbi en af de små naturlige søer, der ligger i området. Næsten altid mulighed for at se en fiskehejre. Efter et kort asfaltstykke følges små stier til den nyrestaurerede Voldbæk, som krydses over den nye bro. Videre ind i Brabrand forbi kirken og kort afslutning på Brabrandstien tilbage til hallen.

Skjoldhøjkilen og True Skov. Her er etableret en ny vandrerute på 25 km, men den kan jo afkortes efter hvor langt man ønsker at gå.

Se DVL Aarhus øvrige anbefalinger, hvor du bl.a. kan læse om Molsruten, vandreruten Aarhus-Silkeborg og Oplev Gudenåen.

Spor.dk

Spor i landskabet har en række gode vandreture rundt om Aarhus bl.a.: Fløjstrup skov, Mårslet til Moesgaard, Kasted, Nymølle.

Yderligere inspiration:

xxxx
Klik på kortet for at blive yderligere inspireret til at finde gode vandreture


Odense

Åerne og søerne i Odense skaber mange muligheder for gode vandreoplevelser. For eksempel vil en tur langs Ryds Å eller en tur i Tarup-Davinde området give dig frisk luft, hvor du bliver glad i låget.

Dansk Vandrelaug Fyn anbefaler

Ryds Å. Man går langs en af Odenses åer. Turen er ca. 10 km. Se mere på odense.dk.

Elmelund. Det største skovrejsningsprojekt i Danmark. Der er 15 km stier. Se mere på odense.dk.

Hollufgård. Turen går ved en gammel herregård. Turen er ca. 8 km. Se mere på odense.dk

Odense kommune

Du kan finde en række gode forslag her på kommunens hjemmeside.
Find søerne her.
Find ture i naturen her.
Besøg Tarup-Davinde området.

Naturstyrelsen

Naturstyrelsen har gode stier i smuk natur i Kirkendrup skov og Vigelsø,

Yderligere inspiration:

Klik på kortet og find yderligere inspiration til gode vandreture

Aalborg

Aalborg er omgivet af en række gode og varierede vandremuligheder. Blandt andet kan du lære byen at kende på kløverstien i Nørresundby. Med lodsejernes spor kan man se Biersted bakke. Og Aalborg Kommune har udgivet en række fine vandretursfoldere over området. Så det er bare med at komme op af sofaen og derud.

Dansk Vandrelaug anbefaler

Dansk Vandrelaug anbefaler disse ture, som kan ses i Outdooractive:

Hammer Bakker | Hammer Bakker Øst | Aslund – Gandrup – Ø. Hassing | Drastrup skov øst-vest | Vår skov

Kløverstien i Nørresundby

Kløverstien i Nørresundby består af Kulturruten på 2,5 km, Kridtgravsrute på 5 km, Naturruten på 7,5 km og Fjordruten på 10 km. Brug kløverstien til at lære din by at kende. Find den her.

Spor

Nørholm skolespor er 3,7 km og er etableret af Nørholm skole.

Biersted bakke er er 2,5 kilometer langt og ruten vil tage dig gennem det smukke landskab på Biersted Bakke, hvor du vil opleve historien om Biersted Bakkes geologiske opståen, livet i middelalderen, tiden med tørvegravning og Biersted Bakkes nuværende funktion som drikkevandsressource til områdets borgere.

Kommunen

Aalborg kommune har udgivet en række fine vandretursfoldere, blandt andet i disse områder: De himmerlandske heder, Egholm, Hammer Bakker, Lille Vildmose og flere steder. Find alle folderne her.

Drastrup skov

Drastrup Skov er et ca. 390 ha stort skov- og naturområde i cykelafstand fra Aalborg centrum. Aalborg Kommune og Naturstyrelsen har opkøbt arealerne med det formål at plante ny skov tæt ved byen bl.a. for at sikre rent drikkevand og skabe nye rekreative tilbud med plads til friluftsliv, biodiversitet og naturoplevelser.

Yderligere inspiration:

Klik på kortet og find yderligere inspiration til gode vandreture

Esbjerg

Området omkring Esbjerg indeholder et væld af muligheder for gode vandreture, hvor der er mange forskellige tilbud.
På tur ved Nymindegab. Foto Jens Andreas Pedersen
På tur ved Nymindegab. Foto Jens Andreas Pedersen

Dansk Vandrelaug anbefaler

Dansk Vandrelaug anbefaler bl.a. Den grønne ring, Marbæk plantage og Naturpark Vesterhavet. Se de samlede anbefalinger her.

Esbjerg kommune

Esbjerg kommune har foldere om Drivvejen, Grønne udflugtsmål, Marbækområdet og Sneum Digesø. Derudover udgiver de også folderen ’52 gode søndage’, der beskriver 52 udflugtsmål.
Find alle folderne her.

Øvrige muligheder

Der findes et væld af muligheder rundt om Esbjerg. Du kan blandt andet finde Ho klitplantage, kvalitetssti Baldersbæk, Hovborg, Lindknud, kløverstierne i Holsted, Holsted å, Tirslund plantage.

Yderligere inspiration:

Klik på kortet og find yderligere inspiration til gode vandreture

 

Find mere viden om vandreture på Danmarks Bedste Stioversigt

Se alle DVLs anbefalinger:

DVL anbefaler