Oplev den afvekslende natur på Skåneleden

Kryds Øresund og du vil se, Skåne byder på alt fra marker, strandenge og 500 km kystlinje til dybe urskove og imponerende klippeformationer.

En lille del af Skåneleden. Foto Steen Malmlin.

En lille del af Skåneleden. Foto Steen Malmlin.

Skåneleden var klar i efteråret 1978 og omfattede 17 etaper på tilsammen 220 km. Den gik fra kyst til kyst fra Sölvesborg i Blekinge, videre gennem den nordlige del af Kristianstads len med en afstikker ind i Halland for at slutte ved Kattegat i på Bjärehalvøen.

I dag er Skåneleden opdelt i 5 delruter (SL1-5) med 105 etaper på tilsammen 1.250 km. En udvidelse (SL6) på østsiden af Skåne er ved at blive etableret, og flere af etaperne bliver mærket med sværhedsgrad (rød/blå/grøn).

Ambitioner med fjernvandrevej

Dansk Vandrelaug og et par af de skånske kommuner samarbejder i øjeblikket om at få den del af Fjernvandrevej E6, som i dag ender i Helsingør, forlænget fra Helsingborg og koblet sammen med den eksisterende E6 i Skåne. Planen er at lade vandreruten rundt Kullen (Kullaleden/Öresundsleden SL5) være en del af Fjernvandrevejen.

Sveriges sydligste landskab rummer ca. 1/7 af Sveriges befolkning (1,3 mio. ud af 10 mio.) og er på størrelse med Sjælland og Fyn tilsammen. Skåne er Sveriges vigtigste landbrugsområde og byder på mange forskellige landskabstyper, storslåede scenerier, marker, 500 km kyst, strandenge, klippeformationer, bøge- og granskove, højmoser, højderygge på op mod 200 meter over havet og slotte i dusinvis (mange af dem fra 1500-tallet). Vegetationen er rig og byder på mange spændende planter bl.a. flere forskellige orkidearter. Piletræet er meget udbredt, og det betragtes som Skånes hellige træ. Er man heldig kan man møde både hjorte, elge og vildsvin.

Har vi Skåne-vandreture på programmet? Klik og zoom ind på kortet

Spor efter Blåtand og Tveskæg

Og så må vi jo ikke glemme, at Skåne tidligere var en del af Danmark. Harald Blåtand kæmpede sig omkring 980 til magten i Øresundsområdet, og Svend Tveskæg satte to streger under ejerskabet, da han ved slaget ved Svold omkring år 1000 tilkæmpede sig magten i hele Norden. Havde det ikke været for en stribe ulyksalige krige, havde de stadig talt dansk i Skåne, men ved freden i Roskilde i 1658 måtte Danmark afstå Skåne til Sverige.

Det danske sprog og den danske identitet blev undertrykt, men alligevel er der ”rester” fra Danmark i Skånes regionale flag – rødt med gult kors – et flag som blev introduceret i 1800-tallet.

Læs også Den Svenske Turistforening
Læs også Den Norske Turistforening

Vandringerne foretages på 5 forskellige ruter:

SL1 fra Kyst til kyst (den oprindelige første etape); SL2 Fra nord til syd; SL3 Fra ås til ås; SL4 Österlen (sydøstlige hjørne); SL5 Öresund (Falsterbo til Kullen).

Alle ruter og etaper er beskrevet i detaljer (længde, sværhedsgrad) på Skåneledens hjemmeside, hvorfra man også kan downloade kort, beskrivelser og gpx-filer (kort og rute til mobile enheder). På etaperne er der udover talrige orangefarvede, kvadratiske skilte også farvemarkeringer på træer, pæle og hegn, så man skal virkelig anstrenge sig for at fare vild.

20 på tur

Selvfølgelig kan man vandre alene, men det er nu hyggeligere sammen med andre vandrere, og vi har i Nordsjælland Afd. de seneste 5-6 år arrangeret flere end 40 ture med vandring på Skåneleden.

For at kunne nyde naturen og samværet har vi sat en grænse på 20 deltagere. Det er en overskuelig gruppe, der også er nem at få ind og ud af de offentlige transportmidler, som vi altid benytter. Turene starter og slutter ved færgelejet i Helsingør. Vi ses forhåbentlig derovre på en af etaperne!

Af Steen Malmlin, Nordsjællands Afd.


Bliv klogere på Skåneleden

Er man som vandrer interesseret i at opleve Skånes flotte natur og spændende historie, kan man med fordel starte med at læse om Skåneleden på skaneleden.se eller i en af de informative håndbøger. Hvis man også vil ud at vandre i nabolandet, er Skåneleden simpelthen et uundværligt ”redskab”.

Emner